Despre noi

Despre SPATC

Deşi poate părea surprinzător, ţinând cont de cât de stufoasă este oferta în învăţământul românesc, activitatea noastră de fiecare zi ne-a pus în faţa unui adevăr incontestabil: în domeniul media, al specializărilor tehnice mai precis, oferta învăţământului românesc este extrem de “subţire”. Cu mici excepţii, nimeni nu mai pregăteşte în România specialişti cu studii de nivel postliceal pentru meserii de maximă importanţă în domeniul audiovizualului şi a artelor spectacolului, fie că vorbim de teatru, film, televiziune, radio sau spectacol în general. Motiv pentru care, în multe platouri de filmare, de televiziune, în culisele scenelor sau în studiourile tehnice, există o aglomeraţie inutilă de personal (sau de persoane…) care ar avea mari dificultăţi dacă ar fi puşi să răspundă la o întrebare simplă de genul „ce faceţi aici?”, sau, mai precis „ce ar trebui să faceţi”? Mulţi dintre cei care îşi spun cu emfază „asistenţi” (de regie, de producţie), „operatori” (de imagine, de sunet), „tehnicieni” (de cameră, de lumini) au învăţat meseria în salturi, de pe un platou pe altul, „după ureche”, după diverse stiluri ale celor care îi conduceau, rezultatul fiind, de cele mai multe ori, dezamăgitor. Nu e de mirare. Şi, în primul rând, nu sunt de vină ei. Pur şi simplu nu au avut unde să înveţe. În învăţământul superior nu este timp şi nu este locul pentru aşa ceva. Acolo se pregătesc regizori, producători, actori, scenarişti, ingineri de sunet, în fine, toţi cei care semnează actul de creaţie. Foarte bine, aşa şi trebuie, aşa este normal! Dar ceilalţi, „linia a doua”…?

Ei bine, pentru asta suntem noi aici, Şcoala Tehnică Postliceală de Artă Teatrală şi Cinematografică. Începând cu anul şcolar 2012 – 2013, vom încerca, împreună cu voi, cei care vă doriţi cu adevărat acest lucru, să construim o şcoală care să formeze specialişti „adevaraţi”, oameni cu cunoştinte solide, atât teoretice cât şi practice în meseria pentru care se pregătesc. Oameni care, la capătul a doi ani de şcoala, să intre într-un platou de filmare, pe o scenă sau într-un studio, stăpâni pe sine, pe ceea ce au învăţat şi ştiu, fără alte emoţii decât cele artistice, specifice actului de creaţie. Vă aşteaptă cei mai buni profesori. Regizori, producători, directori de imagine, specialişti multimedia, profesori universitari. Oameni ale căror semnături se disting cu claritate în istoria filmului, a teatrului, a artelor spectacolului din România.

Mai lipsiţi doar voi, învăţăceii, cei indrăgostiţi sau, de ce nu, împătimiţi de aceste arte. Vă aşteptăm cu braţele deschise!